Naši pregovori...če človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče

 

Še  pred par desetletji je v vsaki kuhinji na steni viselo “cahnenje”, bel prtič, na katerem je bil z rdečo ali modro nitjo izvezen pregovor, povezan z družinskim – zakonskim življenjem ali gospodinjstvom. Potrditev, da so bili pregovori nekdaj pogosto v rabi in da je iz njih človek črpal pravila in nauke življenja. Ljudska modrost zna biti zelo globoka in smiselna, nič manj kot kaka filozofska misel. Pregovori so od nekdaj spremljali človeka in so bili na voljo za vsako življenjsko okoliščino. Pravijo, da so sol življenja. Najbrž bo držalo, saj se v par besedah da razbrati marsikaj, in je povedano metaforično, hudomušno ali pikro. Ljudska modrost je za vsako priložnost znala dati nasvet, ki se je izbrusil z leti, z izkušnjami. 

Ljudski pregovori so stari, ne vemo koliko. A čeprav se je življenje v zadnjih desetletjih korenito spremenilo od tedaj, ko je pregovor spremljal vsakdanje življenje, sem prepričana, da so tudi za današnji čas karseda prikladni in, če se malce zamislimo, znajo biti celo sodobni, saj konec koncev življenjska pravila ostajajo ista in veljavna tako  danes kot pred davnimi stoletji. Eden izmed tolikih tako pravi: Pregovor je kratka misel, ki sloni na dolgi izkušnji.  In res je potrebnih nešteto izkušenj, preden se nečesa naučimo. Pravzaprav ne bi bilo napak, če bi jim prisluhnili tudi v današnjih časih.

 

                                                 

 

Vesna GustinVesna Gustin
Spletno stran so sofinansirali:
Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma Trgovinska zbornica iz Trsta - Camera di Commercio di Trieste Pokrajina Trst - Provincia di Trieste

Slovensko deželno gospodarsko združenje - Unione Economica Regionale Slovena
  Tel.: +39 040 67248 Fax.: +39 040 6724850 E-mail: info@sdgz.it - Privacy
  SDGZ - Slovensko Deželno Gospodarsko Združenje - Ul. Cicerone, 8 - 34133 Trst (TS) - D.št. 00972010326

ATTENZIONE! Questo sito utilizza i cookie e tecnologie simili.

Se non si modificano le impostazioni del browser, l'utente accetta. Dettagli

Capisco